Президент Сирії привітав взяття Пальміри його військами

Источник: ua-weekly.com
терроризм война Сирия
Президент Сирії привітав взяття Пальміри його військами

Президент Сирії Башар аль-Асад привітав взяття його військами міста Пальміри в центрі країни, що було захоплене бойовиками екстремістського угруповання «Ісламська держава».

За його словами, це «важливе досягнення» і «ще одне свідчення успіху стратегії, яку здійснює сирійська армія та її союзники у війні проти тероризму».

При цьому Асад розкритикував коаліцію під проводом США, що здійснює повітряні удари по об’єктах «Ісламської держави» в Сирії й сусідньому Іраку, заявивши, що ця коаліція «не має серйозного наміру боротися з тероризмом».

Раніше в неділю сирійські урядові засоби інформації повідомили, а активісти підтвердили, що сирійські урядові війська і ополчення їхніх союзників за підтримки Збройних сил Росії повністю взяли під контроль місто Пальміру, після кількатижневих боїв остаточно вибивши з нього бойовиків угруповання «Ісламська держава» (за даними активістів, уранці ще тривала перестрілка лише на одній із околиць). Нині, за повідомленнями, триває розмінування Пальміри.

Взяття міста стало значною символічною і стратегічною перемогою урядових військ Сирії, які останніми місяцями за підтримки Збройних сил Росії здійснили помітний поступ у боротьбі з супротивниками – силами сирійської опозиції, а також ісламістами. Тепер повністю під контролем урядових сил опинилася дорога від Пальміри до міста Ар-Ракка, яке ісламісти називають своєю «столицею»; це означає, що для відступу їм лишається тільки напрямок на схід, до кордону з Іраком. Також, за словами сирійських військових, це створює плацдарм і для наступу на ще одне наразі захоплене ісламістами сирійське місто, Дейр-ез-Зор.

Ісламісти захопили і великий археологічний комплекс руїн античного міста-держави Тадмора, відомого в Європі як Пальміра, і сусіднє сучасне місто Тадмор, яке на Заході теж називають Пальмірою, в оазі посеред сирійської пустелі у травні цього року. Це стало для них великим пропагандистським успіхом. При цьому на руїнах стародавньої Пальміри, що є об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО, вони знищили кілька краще збережених античних храмів та інших споруд, заявивши, що таким чином «борються з ідолопоклонством». В ЮНЕСКО це назвали воєнним злочином, що має бути покараний через Міжнародний кримінальний суд.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть