Саудівська Аравія вийде переможцем у боротьбі за частку ринку нафти, — JP Morgan

Источник: ua-weekly.com
Саудівська Аравія вийде переможцем у боротьбі за частку ринку нафти, — JP Morgan

У цьому десятилітті частка Саудівської Аравії на ринку нафти повинна піднятися до максимальних рівнів з 1980-х років у міру повсюдного скорочення інвестицій в результаті коронавірусної кризи.

Про це йдеться в звіті JP Morgan, пише Reuters.

JP Morgan очікує, що глобальний попит на нафту в 2020 році в середньому складе 91 млн барелів на добу, це на 9 мільйонів барелів на добу нижче від попередніх оцінок. Споживання повернеться до докризового рівня в 100 мільйонів барелів на добу тільки в листопаді 2021 року. Однак через зміни в структурі споживання попит назавжди втратить в цьому десятилітті 3 мільйони барелів на добу в порівнянні з попередніми прогнозами, вважають в JP Morgan. Пропозиція ж впаде на 5 мільйонів барелів на добу через нестачу інвестицій в нові видобувні проекти і закриття деяких родовищ. У Саудівській Аравії найнижча собівартість видобутку нафти і найбільші потужності, тому вона краще за інших готова зайняти нішу, що звільнилася, вважає інвестиційний банк.

"Саудівська Аравія вийде переможцем у боротьбі за частку ринку, поки виробництво не-ОПЕК і США буде скорочуватися", - сказав Малек.

Сланцевий видобуток в США в цьому десятилітті покаже мінімальне зростання - до 11 мільйонів барелів на добу до 2030 року з 10,9 мільйона барелів на добу в нинішньому, прогнозує JP Morgan. Настачу пропозиції задовольнять країни ОПЕК, як тільки ціна досягне $60 за барель - саме при такому ціновому рівні члени ОПЕК в середньому здатні досягти бюджетного балансу.

Хоча ринкова частка ОПЕК впаде з пікового значення 39% в 2016 році до 33% в 2020-2021 роках, інвестбанк очікує, що організація доведе її до 40% до 2025 року.

Частка Саудівської Аравії має зрости за цей період з 11,6% в 2020 році до 15%, на такому рівні вона не була з 1980-х, сказав Малек.

Ціни на нафту знизилися з початку 2020 року більш ніж на 40% слідом за безпрецедентним падінням попиту. Щоб стабілізувати ситуацію на ринку, країни ОПЕК+ домовилися знизити видобуток в травні-червні на 9,7 млн барелів на добу. У червні ОПЕК, Росія та інші великі нафтовидобувні країни вирішили продовжити рекордне скорочення видобутку нафти до кінця липня.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть