Через поширення коронавірусу скоротиться виробництво риби і фруктів

Источник: ua-weekly.com
COVID-19 овочі фрукти
Через поширення коронавірусу скоротиться виробництво риби і фруктів

Виробництво і споживання риби і фруктів в світі через поширення коронавірусу скоротиться. Але в цілому світова торгівля продовольством виявилася в значній мірі несприйнятлива до наслідків пандемії, випливає з опублікованого продовольчого прогнозу ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН).

Як вважають автори, в 2020 році загальна сума витрат на імпорт продовольства у світовому масштабі може перевищити показник 2019 року, але при цьому спостерігається тенденція до скорочення споживання дорогих видів продовольства на тлі зростання споживання основних продовольчих товарів. Активний внесок у підтримання товарообігу внесли країни, що розвиваються. Їх експортна виручка за перше півріччя збільшилася на 4,6%.

За півроку світовий імпорт напоїв впав більш ніж на 12%, рибної продукції – більш ніж на 10%. Але при цьому спостерігалося 10%  зростання обсягів торгівлі тваринами і рослинними жирами і насінням олійних.

Аналізуючи ситуацію в рибогосподарському секторі, автори прогнозу зазначають, що він зазнав великих втрат від зниження обсягів торгівлі. Очікується, що в цьому році із-за негативного впливу пандемії на попит, логістику, ціни, трудові ресурси та бізнес-планування знизиться вилов риби, а виробництво продукції аквакультури скоротиться вперше за багато років. Падіння попиту на свіжу рибу, обумовлене небажанням людей відвідувати ринки і ресторани, швидше за все, буде мати довгострокові наслідки, прогнозується в документі. У той же час це буде сприяти “інноваційним змінам виробництва, скороченню виробничо-збутових ланцюжків і появи нових каналів збуту”.

На фруктовому ринку найбільшого впливу COVID-19 зазнав сегмент тропічних фруктів, в першу чергу швидкопсувних і відносно дорогих, обробка яких вимагає значних затрат ручної праці і швидкого транспортування, часто повітряним транспортом. Знижуються обсяги світової торгівлі ананасами, манго і папая, причому в деяких випадках падіння досягло двозначних значень.

У той же час поставки бананів і авокадо дещо зросли. Високий попит на банани, які вважаються безпечними з санітарної точки зору і зручними для споживання, призвів до рекордного збільшення експорту з Еквадору і відновленню виробництва бананів в Коста-Ріці. Стійкий попит на авокадо в ЄС збільшив їх поставки з Кенії, Колумбії і Перу, з лишком компенсувавши сезонне скорочення ввезення з Мексики і різке падіння закупівель з боку США.

 
Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть