Science: вчені з'ясували, як часто потрібно робити тести на COVID-19 для скасування карантину

Источник: ua-weekly.com
Science: вчені з'ясували, як часто потрібно робити тести на COVID-19 для скасування карантину

Попри те, що США наростили масштаби проведення тестів на коронавірус зі 100 тисяч на тиждень в середині березня до більш ніж 5 мільйонів на тиждень у другій половині липня, країні все ще не вдалося приборкати поширення хвороби.

Тепер експерти в сфері діагностики, епідеміологи й чиновники органів охорони здоров'я закликають радикально змінити стратегію тестування. На їхню думку, вона повинна охоплювати не лише людей, у яких є симптоми або які контактували з хворими. Як пише Science, експерти радять перейти до перевірки всього населення країни, використовуючи швидші, дешевші й інколи менш точні тести.

Завдяки можливості виявити й ізолювати заражених людей швидше, на думку пропонентів, можна буде сповільнити поширення коронавірусу. А це ключова умова для безпечного відновлення роботи шкіл, заводів й офісів.

Президент Rockefeller Foundation Раджів Шах сказав, що потрібно зосередитися на "потужному підвищенні можливості проводити недорогі тести, щоб виявити людей, які поширюють вірус без симптомів". За його словами, в США сьогодні таких тестів проводять надто мало. Епідеміолог з Університету Іллінойсу Ребека Сміт погоджується. За її словами, потрібно створити можливість проведення швидких і частих перевірок. Це можуть бути спрощені версії доступних сьогодні тестів РНК або нові засоби, які виявляють вірусні білки.

Сьогодні тести на COVID-19 ґрунтуються в основному на методі полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Ця техніка збільшує концентрацію генетичного матеріалу вірусу, що дозволяє його легше виявити. За умови правильного проведення, такі тести можуть бути дуже точними. Це важливо для ухвалення рішень щодо лікування окремих пацієнтів. Але тести ПЛР коштують близько 100 доларів за один, потребують спеціальної техніки й реактивів, а результатів зазвичай доводиться чекати приблизно один-два дні. А через підвищення випадків зараження в США цей час очікування затягується до двох тижнів.

А тим часом, інфіковані люди, які не знають напевне про свій стан, взаємодіють з іншими людьми й поширюють коронавірус. І якщо до моменту отримання результатів інфекційний період у них проходить, то ізоляція заражених не дуже допоможе.

"Це наче викликати пожежників, коли ваш будинок вже згорів до тла", - сказав експерт з Єльської школи громадського здоров'я Девід Палтіл.

24 липня дослідження, опубліковане на medRxiv, вказало на негативну сторону повільного тестування. Дослідник з Центру контролю й профілактики захворювань провінції Хунань Шісян Ху разом з колегами простежили за 1179 людьми, у яких виявили SARS-CoV-2 в період з січня до квітня. Крім того, вони провели тести для 15648 людей, з якими вони контактували. В цю категорію потрапили ті, хто наближався до хворих на відстань одного метра за два дні до і через 14 днів після появи симптомів. Оцінивши, як і коли люди заражалися, вчені змогли визначити, що найчастіше передача вірусу відбувається за 1,8 дня до початку симптомів.

Таким чином, дослідження вказало на те, що проводити тести лише після появи симптомів і видавати хворим їхні результати через дні чи тижні зовсім не допомагає сповільнити поширення вірусу. Такого висновку дійшов математик з Університету Колорадо Деніел Ларремор.

Він разом з колегами створили модель, яка показала вигоду від більш частого проведення тестів, навіть якщо вони не такі ефективні. Згідно з моделлю, швидкі тести потрібно проводити кожні три дні. При цьому люди, чиї результати виявилися позитивними, повинні бути ізольованими. Це повинно допомогти не допустити 88% випадків передачі коронавірусу. Якщо проводити тести кожні два тижні, це може допомогти скоротити поширення вірусу на приблизно 40%.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть