ФІЛІП МОРРІС УКРАЇНА ПОДАЄ АПЕЛЯЦІЙНУ СКАРГУ НА РІШЕННЯ ПРО СТЯГНЕННЯ ШТРАФУ АМКУ. ПОЗИЦІЯ КОМПАНІЇ.

Источник: ua-weekly.com
ФІЛІП МОРРІС УКРАЇНА ПОДАЄ АПЕЛЯЦІЙНУ СКАРГУ НА РІШЕННЯ ПРО СТЯГНЕННЯ ШТРАФУ АМКУ. ПОЗИЦІЯ КОМПАНІЇ.

05 серпня 2020 року Господарський суд міста Києва, без участі представників ПрАТ «Філіп Морріс Україна» та ТОВ «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн» (далі – ФМУ), що є порушення права ФМУ на доступ до правосуддя,  відмовив у задоволенні позову ФМУ щодо неправомірності накладення Антимонопольним комітетом України (АМКУ) штрафу за, начебто, вчинення антиконкурентних узгоджених дій. 

В свою чергу, ФМУ не погодилась із рішенням суду першої інстанції і буде подавати апеляційну скаргу на нього. Компанія вважає звинувачення Антимонопольного комітету України безпідставними, а рішення Господарського суду м. Києва – необґрунтованим. У ФМУ акцентують увагу на тому, що Господарський суд міста Києва не надав належної оцінки діям АМКУ, а також проігнорував грубі порушення АМКУ процесуальних норм. У компанії допускають, що таке рішення суду негативно впливає на інвестиційний імідж України та підриває віру іноземних інвесторів у справедливість системи.

Консолідація бізнесу дистрибуції сигарет в руках одного дистриб'ютора є безпосереднім результатом дій АМКУ. У 2010-2011 роках АМКУ погодив серію угод про злиття та поглинання. Більш того, комітет затвердив угоди про неконкуренцію, що унеможливили конкуренцію на ринку дистрибуції сигарет. За словами самого АМКУ, угоди про неконкуренцію «встановили постійні та тривалі (до 23 листопада 2021 року) бар'єри виходу на монополізований ринок для потенційних конкурентів – і вони продовжують існувати».

ФМУ вважає несправедливим та необґрунтованим застосування АМКУ штрафу за те, що компанія прийняла структуру ринку дистрибуції сигарет, яка сформувалась внаслідок, власне, дій самого АМКУ. Комітет надав усі відповідні дозволи без консультацій з ФМУ та, вірогідно, без консультацій з будь-якими іншими виробниками сигарет. AMКУ не залишив виробникам нічого іншого, як працювати з одним дистриб’ютором та прийняти нову структуру ринку.

Також, під час ухвалення рішень АМКУ не дотримався  стандартів справедливого процесу, важливість якого визнано ЄС та Україною в Угоді про асоціацію. Зокрема, комітет не надав ФМУ можливості ознайомитися та надати коментарі та заперечення щодо доказів, на яких ґрунтуються звинувачення АМКУ.

Виключно з метою уникнення нарахування ФМУ щоденної пені з прострочення оплати штрафу, яка відповідно до статті 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції» дорівнює 1,5% (півтора відсотка) від суми штрафу, ФМУ сплатить штраф в обсязі 1,18 млрд грн та продовжить подальше оскарження рішення АМКУ.

В компанії наголошують, що, якщо рішення АМКУ не буде скасоване, це негативно вплине на інвестиційний клімат України. Це покаже міжнародним інвесторам, що ведення бізнесу в Україні не є безпечним. Більше того, це засвідчить, що чітке дотримання інвесторами правил, що прийняті державними органами, може ставити під загрозу їхні інвестиції. Це створює непередбачуваний, непрозорий та нестабільний інвестиційний клімат.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть